De titel zegt al overduidelijk waar het hier over gaat: we gaan het eens over bier en bierrestaurants hebben. Enkelen onder jullie zullen waarschijnlijk vreemd opkijken bij het woord “bier”restaurant, maar dat is makkelijk uitgelegd: een bierrestaurant is een restaurant waar gekookt wordt met bier, en waar ook vooral bier geserveerd wordt ipv wijn (hoewel wijn bij de meesten ook nog steeds een mogelijkheid is).
En dit is het punt waarop ook weer enkelen de neus optrekken. Zo’n beetje dezelfde mensen die bij Electrabel meer blijven betalen dan bij andere energieleveranciers, “omdat we er al heel ons leven bij zitten”. Want dat is een beetje het probleem met de gewoontedieren die mensen zijn, nietwaar? Zeg hen dat iets anders beter is, en dan “is dat niet waar”, gewoon “omdat ze het weten” of omdat het “altijd al zo geweest is”. Sta eens open voor andere dingen aub? Misschien bevalt het u wel. Maar genoeg over mijn geklaag over het menselijke ras 😉
Wijn is al decennia lang hét drankje om bij eten te serveren, zeker op restaurant. Van het “marginale bier” was nooit sprake, tenzij eens een Duvel bij uw spaghetti of stoverij. Door de vele jaren aan Franse overheersing is onze nationale trots de modder ingedrukt, en dat terwijl we zo’n enorme verscheidenheid aan smaken hebben in het bier. Bier, dat trouwens fantastisch goed gaat op restaurant met lekker, en zelfs gastronomisch eten.
Want waarom zou je eigenlijk wijn nemen? Omdat het chic is? Omdat het beter smaakt bij eten op restaurant? Omdat bier voor marginalen zoals voetbalsupporters is? Denk dan hier eens over na: wijn zorgt er op restaurant voor dat uw rekening al snel verdubbelt. En dit meestal voor een brol-fles die je in een grootwarenhuis kunt kopen voor 5 euro of zo. Nu heb ik het niet over echte gastronomische restaurants, die hebben meestal wel een sommelier die zich bezig houdt met de perfecte wijn voor bij een gerecht. En ik wil ook graag duidelijk maken dat ik niks tegen wijn heb: in mijn kelder liggen minstens een dozijn verschillende geniale wijnen te wachten op een goeie gelegenheid.
De manier van serveren maakt ook al veel uit: serveer eens een lekker bier in een wijnglas. Nee, je moet hier niet mee lachen, doe het gewoon eens. Je kunt met één flesje twee glazen vullen, en het kost je 2 € in totaal. En zeg dan nog eens dat het er minder goed uit ziet dan wijn. Het glas van brouwerij De Ranke is een prachtvoorbeeld van hoe het anders kan (en ze brouwen nog fantastisch bier ook). Op recepties: serveer eens een Malheur Brut in een flute? Het ziet er verfijnd uit, en het is lekker. En probeer op café AUB eens iets anders dan ne Leffe! We hebben tientallen brouwerijen die voor honderden lekkere bieren zorgen, waarom zou je dan in hemelsnaam altijd maar weer kiezen voor die commerciële brol van Inbev?
Neenee, bier is aan een opmars bezig. Bierproefverenigingen worden alsmaar groter, en nemen het even serieus als wijnproevers. Bierfestivals zorgen er voor dat mensen leren wat voor een prachtland België is. Allee, toch op gebied van bier. Over de politiek en de politie zullen we maar zwijgen 😉 . Volgende week is trouwens het grootste bierfestival van het land: Zythos Bierfestival! En doe uzelf en mij aub een plezier: “proeven”, niet “zuipen”, ok? Mercikes.
En het laatste bewijs van de opmars: bierrestaurants. Mensen met een visie die door hebben dat bier minstens even goed bij eten past als wijn, en qua prijskaartje ongeveer een tiende is. Even terzijde: wisten jullie bv dat bier véél beter past bij kaas dan wijn? Zoek het maar eens op, het is bewezen. Vooral omdat de tannines van wijn zwaar botsen met het vet van de kaas. Maar we gingen het dus over de restaurants hebben, ik wijk af…
Een bierrestaurant gaat dus eten serveren met bier in verwerkt. Dan bedoel ik niet: “ze kappen er een fles bruin bier in zoals in stoofvlees.” Het bier wordt daar eerder gebruikt zoals kruiden: een kleine hoeveelheid die de smaak versterkt zonder te overheersen. En natuurlijk wordt bij het eten ook bier geserveerd. Uiteraard bier dat er bij past (en geloof mij: Leffe past enkel bij een toiletpot). Zo krijg je een heerlijke maaltijd met de volgende voordelen:
- Het is lekker, de smaken gaan perfect bij elkaar passen
- Het kost stukken minder dan wijn
- Het is minder alcoholisch dan wijn (ongeveer een derde)
- Je steunt de Belgische brouwers ipv de Franse wijnboeren
Er zijn meerdere restaurants die beer- pairing doen, zoals dat heet, en ook gastronomische doen mee. Kijk maar eens naar het tweede seizoen van Tournée Générale. De twee die ik het beste ken zijn De Heeren van Liedekercke in Denderleeuw en De Bistronoom in Oostende. Beide restaurants hebben al prijzen weggekaapt, en zijn het zeker waard om te bezoeken. De Bistronoom is zelfs onlangs uitgeroepen als beste bierrestaurant ter wereld!
Het loont dus zeker de moeite om dit soort restaurants te bezoeken. Je zult het je niet beklagen, vanwege alle punten die ik net opnoemde. Het wordt tijd dat wij Belgen trotser worden op ons bier, we vinden het té normaal dat er op elk café wel 15 bieren te verkrijgen zijn. Welk land kan dat zeggen? Denk er maar eens goed over na, en verwacht een uitgebreide review van De Bistronoom volgende week!
Zijn er mensen met een andere mening? Of zijn jullie het net perfect eens met deze lange post? Vergeet dan zeker geen reactie te geven!